904ad48f41_62199466

ČUSTVA IN HRBTENICA

Večkrat se vprašam kako čustvena in fizična raven mojega življenja vplivata na odzivanje ter reakcije telesa. Fizično telo se vedno odzove s povratno informacijo, ki bazira na naših emocijah. Večkrat sem se vprašala kaj naj še naredim, da stopim iz svoje tako imenovane »lupine« udobja. Odgovor se je skrival v HRBTENICI. Če se spustim bolj podrobno – ekstenzija hrbtenice. Kljub temu, da se sliši dokaj noro in kaj ima hrbtenica veze z mojim čustvenim nivojem in srcem – veliko!

 

Naše hrbtenice so neverjetna kombinacija moči in fleksibilnosti. Močne kosti in mišice nam dajejo strukturo ter ščitijo živce, medtem ko vezi in kite omogočajo hrbtenici gibanja v različnih ravninah. Z rednimi vajami omogočamo naši hrbtenici mobilnost in fleksibilnost.

VAJE ZA KREPITEV HRBTA (predvsem ekstenzije) lahko razdelimo v 3 kategorije: 

 

TRAKCIJE – aktivne so mišice na sprednjem delu telesa in le-to se »upogne« s pomočjo gravitacije. Tukaj najdemo vaji kot sta kamela (camel pose) in most oz. lažja opcija most z oporo na ramenih.

VZVODI – uporabimo moč naših rok in nog, da pripomoremo h globljem raztegu naše hrbtenice in krepitve hrbtnih mišic. Vaji, ki ju lahko izvajamo sta poza kobre oz. navzgor obrnjen pes in poza loka.

KONTRAKCIJE – mišice na zadnjem delu telesa so aktivne in se krčijo s čimer se upirajo sili gravitacije. V ta sklop vaj spada asana kobilice (salabhasana).

 


Zakaj so ekstenzije hrbtenice super?

Zaradi naše vsakdanje rutine in načina življenja, ki je pretežno v sedečem položaju, se dogaja, da postanejo naše hrbtenice z leti krive. Naša telesna drža je podrta, kar nemalokrat izzove bolečine v hrbtenici. Največkrat se srečujemo s podrtimi rameni in »puklastimi« hrbti. Z ekstenzijo hrbtenice prisilimo naš sprednji del telesa, da se odpre in raztegne ter podaljša. Preden pa začnemo z jogijskimi akrobacijami, se je potrebno obvezno ogreti. Hrbtenico ogrejemo sprva nežno z dinamičnimi raztegi v vseh ravninah. Dovolj je že nekaj ponovitev “pozdrav soncu”.

 

 Fizične ugodnosti ekstenzij:

 

Poživijo in krepijo

Raztezajo sprednji del ramen in  posledično odpirajo prsni koš (razbremenitev podrtih ramen)

Raztezajo upogibalke kolkov

Z večjo mobilnostjo in samim zavedanjem uporabe hrbtenice lahko omilimo bolečine in sprostimo napetost 

Kje pa tukaj igrajo vlogo naša čustva? Kako nam ekstenzije hrbtenice pomagajo pri tem?

 

Predstavljajte si, da ste v trenutku izpostavljeni nevarnosti, ki lahko poškoduje vaše telo in kaj naredite prvo, ko se počutite ogroženi. Se upognete naprej, podrete vaša ramena naprej in skrijete prsni koš. Je tako? To je naravni instinktivni odziv našega telesa. Zavarujete vašo najbolj dragoceno in ranljivo stvar v telesu – SRCE. Tako fizičen kot energijski prostor le-tega. In kaj naredijo ekstenzije hrbtenice? Ravno nasprotno! Prisilijo nas, da se odpremo svetu in razkrijemo našo ranljivo točko. Ravno takrat, ko se izpostavimo, se v nas rodi občutek ranljivosti in za to je potrebno veliko poguma. Ko preskočimo ta strah ranljivosti na naši blazini z rednimi treningi, se razbije strah te ranljivosti tudi v vsakdanjem življenju.

 

Ekstenzije hrbta stimulirajo našo srčno čakro – anahato in nam omogočajo popolno odprtost ter razteg sprednjega dela telesa. Z vsemi pozitivnimi učinki ekstenzij postane tudi naše življenje ter odnosi bolj polni, odprti in sproščeni.

 

Dokazano je bilo, da ekstenzije hrbta sproščajo določene emocije, ki so se tekom let nabirale v naši notranjosti. Med njih lahko štejemo strahove, frustracije, žalost, jezo in na drugi strani spet ljubezen in srečo. Dostikrat se zgodi, ko pričnemo vpeljevati te vaje v naše vsakdanje rutine, da prav te emocije privrejo na dan med samim izvajanjem vaj. Ne ustrašite se jih – dovolite jim, da se sprostijo, saj se bo tako sprostila tudi napetost v hrbtenici in ne nazadnje čustvene blokade.

 

Tovrstne vaje se odsvetujejo nosečnicam, ženskam po porodu in osebam z večjimi poškodbami hrbtenice.

~ Tina Gaia Zager

Delite to vsebino: