Elektroterapija

Elektroterapija nam pomaga pri bolečinah

Bolečina je zelo neprijeten občutek, ki mnoge ljudi omejuje pri vsakdanjih aktivnostih in jim otežuje življenje. Ker ljudje ne poznajo njene koristi v boju proti bolečinam, bomo v nadaljevanju skušali razložiti, zakaj je elektroterapija zelo priporočljiva pri fizioterapevtski obravnavi. 

Terapijo, ki se z drugimi besedami imenuje tudi elektrostimulacija, se zelo pogosto uporablja v najpomembnejšem obdobju po operacijah in različnih poškodbah. V tem obdobju je pomembno, da vzdržujemo mišično maso in moč ter poskrbimo za obnavljanje živcev.

Kdaj je priporočljiva  kot del rehabilitacije?

Elektroterapija je zelo varna in je priporočljiva predvsem v času, ko človek še ni pripravljen na samostojno telesno vadbo, ker bi bila le-ta zanj prenaporna oz. celo neprimerna. 

Kako deluje elektroterapija?

Aparat, s katerim elektroterapijo izvajajo, oddaja električne impulze različnih oblik in frekvenc. Do prenosa impulzov na vaše telo pa prihaja preko elektrod, katere se pritrdijo neposredno na boleče mesto ali pa najbližji živec. Električni impulz iz aparata prekine prenos bolečinskega signala z mesta bolečine v možgane in pa tudi lahko stimulira izločanje snovi v telesu, ki zavirajo bolečino. Uporablja se za odpravo ali blažitev akutne in kronične bolečine.

Elektroterapija ima torej dva pomembna učinka na tkivo:

  • kemičnega (potovanje kalija, natrija, kalcija oz. njihovih ionov po telesu),
  • električnega (mišično krčenje oz. kontrakcija in pa depolarizacija živčnih vlaken).

Temu rečemo »zviševanje praga bolečine«, saj je posledica elektroterapije ta, da se občutek za bolečino resnično zmanjša.

Elektroterapija

Kje nam še lahko pomaga?

Pripomore k boljši vzdržljivosti in koordinaciji posameznih mišičnih skupin. Elektroterapijo uporabljamo v kombinaciji z drugimi fizioterapevtskimi metodami glede na diagnostiko vsakega posameznika. Terapije za aktivne se odlično dopolnjujejo z elektroterapijo, saj bo tudi rezultat hitrejši in boljši.

V katerih primerih elektroterapija ne pride v poštev? 

V določenih stanjih seveda elektroterapije ne smemo izvajati in sicer v naslednjih primerih:

  • pri majhnih otrocih,
  • v nosečnosti,
  • v primeru, ko ima oseba srčni spodbujevalnik,
  • v primerih srčnih okvar,
  • v primerih avtoimune bolezni, pri kateri so prizadeti živčno-mišični stiki,
  • v primeru občutljive kože ali pa če človek čuti preveliko nelagodje.

 

Ni potrebno, da vas mučijo bolečine. V sklopu fizioterapevtske obravnave vam lahko bolečine omilijo ali celo popolnoma odpravijo v fizioterapevtskem centru www.rehab.si

Pokličite in se naročite na prvi diagnostični pregled.

 

Delite to vsebino: