MV5BMmM5NzBhNzYtZjg5ZS00MGUzLWIzY2EtNmZhZTg2YmU2ZWZjXkEyXkFqcGdeQXVyMTk4OTEwNDU@._V1_SY1000_SX1500_AL_

Kako se je lotil preobrazbe Sebastian Cavazza

S ponosom se lahko pohvalimo, da je naš član – kdo drug kot Sebastian Cavazza, svoje zadovoljstvo izrazil tudi v članku za revijo Suzy. Kot je sam omenil tudi v članku, si je zadal cilj, da korenito spremeni svoj življenjski slog. V Medicohealth Gym-u ponujamo tudi DNK analize, saj je od genskih predispozicij vsakega posameznika odvisen jedilnik in plan treninga, če želiš doseči najbolj optimalne rezultate in zanjo se je pri svoji preobrazbi odločil tudi Sebastian.

Za revijo Suzy ga je izprašal Tomaž Mihelič, Marlenna:

Zadnja leta so v porastu genetske analize, ki z različnimi metodami ugotavljajo izvor naših prednikov, vi pa ste se odločili za malce drugačen način vpogleda v vaše gene. Kaj vas je prepričalo za ta korak?

Vedno me je zanimalo, kakšne so moje genetske predispozicije glede prehrane in športa, s katerim se ukvarjam vse življenje. Zaradi športnih poškodb in odprave le – teh, sem se začel bolj celostno posvečati treningom, h katerim spada tudi pravilna prehrana, ki je seveda vezana na gensko predispozicijo posameznika. Zato sem se pred kratkim včlanil v Medicohealth Gym, kjer ponujajo tudi to možnost in bil nad celostno obravnavo njihove ekipe navdušen. Že dolgo je znano, da pristop ”one-size fits all”, ne deluje in če sem se že resno lotil preoblikovanja telesa, potem se bom tega lotil celostno in tako, kot je treba.

Ste imeli kakšne pomisleke preden ste oddali svoj DNK vzorec?

Niti ne. Vem, da se vsi podatki obravnavajo strogo zaupno, ker vsakdo dobi svojo kodo, na katero so vezani vzorec in kasneje rezultati, tako da se nikjer ne pojavi tvoje ime. Poleg tega gre pri Nutriplanu za analizo nutrigenetskih predispozicij, torej ni nikakršnih občutljivih podatkov, postopek pa je povsem preprost – vse skupaj so uredili v Medicohealth Gym-u, vzelo mi je 5 min. Skratka, gre za zelo enostaven in učinkovit postopek pridobivanja podatkov o pravilni prehrani, ki ti bodo služili do konca življenja.

V kakšno pomoč so vam bile genetske analize za zdrav življenjski slog?

Na podlagi 29 različnih analiz DNK s področja prehrane, presnove, športa in zdravja, mi je osebni trener in nutricionist sestavil individualen plan prehrane in treninga, ki je prilagojen samo meni in na ta način bom najhitreje in najbolj optimalno dosegel svoje cilje. V prvi vrsti pa je bil moj cilj dolgoročno spremeniti življenjski slog, ki mojemu telesu najbolj ustreza, pa do sedaj nisem vedel, da sploh imam takšno možnost in da je vse skupaj tako enostavno.

Katera ugotovitev oziroma rezultat vas je še posebej presenetil?

Recimo to, da imam genetske predispozicije za počasnejše staranje (imam namreč višjo prisotnost gena TERC kot večina ljudi, ki pomaga pri ohranjanju telomerov – s krajšanjem teh se celica začne starati in umirati, torej na podlagi analize bom vedno izgledal mlajši, kot sem v resnici (smeh). Seveda ne…saj vidite, da sem sivolas, kot Božiček (smeh). Imam pa dejansko telo dvajsetletnika, ki se hitro regenerira.

Kako ste zaradi novega vpogleda v vašo genetiko spremenili način življenja?

Držim se priporočil na podlagi analize, jih poskušam upoštevati, vem tudi na kaj moram biti pozoren in na kaj mi ni treba tako paziti, predvsem pa sem izvedel veliko o sebi in kar nekaj je še stvari, ki so me presenetile. Sedaj smo sestavili plan dela, da dosežem rezultate do snemanja, ki me čaka spomladi. Predvsem so mi v Medicohealth Gym-u vrnili veselje do gibanja in ob oblikovanju telesa se zdaj še zabavam in se resnično počutim nekaj let mlajšega (smeh).

Bi oziroma ste tovrstne preiskave priporočali tudi drugim in zakaj?

Seveda, če želiš resnično kaj spremeniti, potem moraš upoštevati genetske predizpozicije in strokovnjaka, ki ti bo sestavil personaliziran plan prehrane in treninga, ki bo končno deloval na tebi. Na žalost je precej odvisno od genetike (kako dobro recimo presnavljaš hidrate in kako hitro se skladiščijo v telesu v obliki maščobe, kako hitro pridobivaš mišično maso,…), genetske razlike vplivajo na naš metabolizem in tudi na rezultate v športu. Vsak posameznik je unikaten in vsak plan mora biti prilagojen prav tebi, če želiš rezultate. Sedaj je tako enostavno in dostopno, da res priporočam vsakemu.

Ste eden naših najbolj iskanih igralcev, pogosto pa vas angažirajo tudi v tujini. Ni skrivnost, da se morajo igralci za določene vloge telesno pripraviti, bodisi pridobiti ali izgubiti kilograme, povečati mišično maso. Vam bodo rezultati genetskih analiz pomagali tudi na tem področju?

Res je, to je bil tudi razlog, da me je sploh začelo zanimati to področje. Pri snemanju Winnetouja sem moral shujšati za skoraj 20 kg, pri snemanju Jezera sem večkrat pretekel po več kot 15 km dnevno, za snemanje Gajinega sveta pa sem se zredil za več kot 10 kg. Za vsako vlogo moram biti seveda maksimalno pripravljen (odvisno od vloge), v vmesnem obdobju, ko ni snemanj, pa priznam, da nisem tako ”priden”;-) .

Nam zaupate nekaj vaših zadnjih gledaliških, televizijskih in filmskih projektov, ki jih bomo lahko občudovali v še letos ali prihodnje leto?

Pred dobrima dvema tednoma so v Srbiji začeli s predvajanjem kriminalne serije Besa, kjer igram albanskega mafijca, v bližnji prihodnosti bodo s predvajanjem iste serije začeli tudi na Hrvaškem. Pred tednom dni sem končal s snemanjem zvočne knjige Jezero izpod peresa Tadeja Goloba. Je bil kar zalogaj, priznam – dobrih 520 strani…(smeh)

Na male zaslone nekje v decembru prihaja tudi kriminalna serija Jezero posneta po isti knjigi, kjer igram glavno vlogo, kriminalističnega inšpektorja Tarasa Birso.

Za naprej pa ne bom govoril, da se spet kaj ne zamakne, kot se mi je letos in se trije projekti premikajo v naslednjo pomlad in poletje.

Članek si lahko prebereš v petkovi reviji Suzy št. 43 (z dne 25.10.2019).

MedicoHealth Gym je ustvarjen za izboljšanje življenj, za popotovanje k zdravemu načinu življenja in zadovoljne stranke. Želim, da ima vsak posameznik možnost najti to veselje in harmonijo, ki ga nudi šport. Tudi če se odločite za prvi korak le zaradi “nuje” in družbenih norm o lepem telesu, pred vami je pot, ki vam bo dala mnogo več.”

~ Anja Mušič

Delite to vsebino: