photo-1526404684912-a81cdc6e6e11

“Krivi so geni”

Poskusila sem že vse, pri meni nič ne deluje. Pazim na vsak gram maščobe, sladkorju se izogibam že na daleč in skoraj vsak dan se potim na vadbah, maščoba na trebuhu in bokih pa še kar vztraja. Rezultatov ni in ni in jaz pa še vedno padem v depresijo vsako jutro, ko izbiram, kaj bom oblekla. Očitno so krivi geni. Ne – potem, draga moja –  nekaj ne delaš prav. Verjetno že celo življenje ponavljaš iste napake in prihajaš do enih in istih razočaranj. Kruta resnica, vendar ne, niso krivi hormoni, ne geni, ne slab metabolizem – samo niso vse diete in nasveti, ki jih pobereš na internetu, učinkovite in primerne zate. Vsak človek je unikat in takšen je tudi odziv tvojega telesa na vsako spremembo.

Klasična pot vsake ženske (in moškega), vsakega 1. januarja in 1. oktobra, večina še konec aprila, ko jih „zadane kot strela z jasnega“, da bo pa treba kmalu v kopalke (kot da ne bi bilo poletje vsako leto ob istem času???). Gre pa nekako takole:

Za tabo je nekaj mesecev zanič prehranjevalnih navad in malo gibanja. Nekaj se zgodi, kar te spodbudi, da je čas za spremembo.

Nedelja

Pade odločitev. Poiščeš vadbeni center ali fitnes in se včlaniš. Ker se teden začne s ponedeljek – torej začneš JUTRI.

1. Teden

Ponedeljek
Se zbudiš in prva stvar, ki jo narediš. FITNES ali VADBA.
Daš res vse od sebe, odločena si, da je to začetek popolne preobrazbe in da spraviš vso odvečno maščobo dol s svojega telesa. Gledaš jedilnike, za kosilo solata in beljaki. Črtaš vso hrano, v kateri uživaš.

Priporočen dnevni vnos za tvojo težo je 1300 kcal (naprimer), ti jih poješ 800, ker bo šlo tako hitreje. Popoldne narediš še en trening in se odločiš za LAUFANJE… že prvi dan se kaznuješ za vse nazaj, dihaš kot konj, kljub temu, da misliš, da boš izdihnila, pretečeš več, kot si v vseh zadnjih 4 mesecih skupaj.

Torek
Neprespana si, saj ti je vso noč krulilo po želodcu, vse te boli, lačna si kot konj. Počutiš se grozno, ampak saj tako mora biti, mar ne?

Nadaljuješ s teroriziranjem svojega telesa, zjutraj pustiš dušo na visoko intenzivni vadbi (ker so rezultati najhitreje vidni), držiš se svojega jedilnika, ki si ga našla na Facebook strani super seksi prehranske svetovalke in žvečiš pusto solato, ki se ti danes že malo upira. Zvečer se lačna in izčrpana uležeš v posteljo in si strašno ponosna, saj si danes pojedla celo 50 kcal manj, kot včeraj.

Zdržiš do nedelje, ko odpoveš kosilo pri starših, saj bi bilo na voljo preveč hrane in se ne bi mogla držati vseh zapovedi. Celo nedeljo se gledaš v ogledalu in se ščipaš za boke, ali je še vedno toliko maščobe okoli tvojega pasu.

2. Teden

Zbudiš se že izčrpana in slabe volje, vendar se odvlečeš na ubijalsko vadbo. Malo te razvedri, saj se počutiš lažjo in v ogledalu že opaziš razliko. Tvoja Facebook „svetovalka“ priporoča drugi teden preobrazbe še malo manjši vnos kalorij, 1100 kcal (torej pri tebi že 600 kcal). Malo si razdražena in se skregaš s prijateljico zaradi neumnosti, ampak so tvoji možgani preutrujeni, da bi se ubadala s tem.

Solate ne prebavljaš več, zato si narediš piščančja prsa (malo zažgana, saj je olje vendar sama maščoba). Malo menjaš vsak dan – zraven bučke, brokoli ali korenček. Sojino omako sicer obožuješ, ampak si nekje prebrala, da vsebuje veliko soli, kar zadržuje vodo. Iz istega razloga tudi piješ zelo malo, saj je vzrok za široke boke tudi voda, ki se zadržuje v telesu (to si prebrala pa na Instagramu v postu „v 14-dneh do sanjske postave).

Ne opaziš, da se te ljudje počasi izogibajo, saj si zadirčna in razdražljiva, saj je tehtnica že pokazala -3 kg. Izračunaš si, da boš tako imela po 2 mesecih že -12 kg.

Ponosna si nase in v nedeljo si ne moreš pomagati, da ne bi kupila piškotov, saj tvoje telo že kriči: „HIDRATI!!!“. Lahko se nagradiš, saj se zelo strogo držiš vseh nasvetov, ki si jih prebrala za pridobitev sanjske postave. Vzameš 2 piškota, ki ju zmažeš brez vdiha in preden se zaveš, zmažeš vse. Slabo ti je in jezna si, računaš kalorije… 1120. Ker se počutiš krivo, preostanek dneva ne poješ več nič, čeprav ti do večera kruli v želodcu kot za stavo.

3. Teden

V ponedeljek se zbudiš že grozno slabe volje, saj se takoj spomniš na svoje grehe prejšnjega dne. To te tako zamori, da se ne spraviš v fitnes.

Prijateljica ima rojstni dan in cel dan nič ne ješ, saj bo zagotovo veliko hrane. Na mizi so sami piškoti in kolački, ti pa si lačna kot volk. Vzameš najmanjši piškot, ki je na mizi. Vzameš drugega. Tretjega. Vsi se družijo, ti pa stojiš ob mizi z dobrotami in razmišljaš samo o tem, da ne smeš več nobenega piškota. Enega še lahko. Do konca večera, poješ vse. Prinesejo torto in ker si že itak slabe volje, ker si vse zafrknila, zmažeš cel kos v trenutku. Pobita se privlečeš domov in razmišljaš samo o tem, da že dva dni grešiš, nič nisi migala in počutiš se še bolj debelo kot prej. JUTRI spet začneš.

V torek se zopet počutiš krivo, zato se vrneš na “okusno solato”. V dnevu poješ 500 kcal, da se kaznuješ. Vse se ti zdi tako težko. Hodiš na vadbe, vendar nekako ne gre in celo vadbo vidiš v ogledalu samo svojo debelo rit.

4. Teden

Naslednji ponedeljek ne greš v fitnes…Ker je to pretežko, poješ vse kar vidiš, dokler ti ni slabo. Obupaš in tarnaš, da ne moreš izgubiti maščobe zaradi metabolizma, hormonov in še slabih genov povrhu. Seveda je lahko ostalim, ko imajo pa drugačne gene. Ti pa se mučiš in mučiš, pa te je mati narava tako grdo zafrknila. Vsem razlagaš, da si poskusila vse in da nič ne deluje. Držala si se najbolj stroge diete in trenirala kot nora, tvoja maščoba je pač neuničljiva in življenje ni pravično.

Malo pretiravam in posplošujem, ampak nekako tako deluje 90% žensk (in moških!). Nekateri plačajo še ogromno denarja za osebne trenerje (seveda tiste, ki imajo največ lajkov in so najbolj popularni in seveda z bodibildersko postavo), jedilnike, online programe in prehranske dodatke. Seveda, skoraj bi pozabila… od tega je približno 70% takšnih, ki pri svoji keto dieti niti ne jedo več „normalne hrane“, temveč kupujejo še ketchap (ki ga drugače sploh ne uporabljajo) z 0 kalorijami. Vsi obroki so pripravljeni iz praškov in povsod je na veliko napisano ZERO. Niti ne več „light“ ali „low fat“, zdaj je vse ZERO. Mogoče bo pa tehtnica kdaj pokazala 0 kg.

Nisi poskusila vsega, samo ponavljaš eno in isto stvar, ki ne deluje. Nihče te ne obsoja, samo postavljam na realna tla. Naslednjič naredi drugače. Če ni delovalo prvič, tudi 10tič ne bo. Uči se iz napak.

Zato naslednjič, ko se spet lotiš, prosi za pomoč ali se obrni na strokovnjaka. Resnično dobri osebni trenerji in prehranski svetovalci imajo goro izkušenj s „popravljanjem napak“ za drugimi trenerji, napak „samoukov“, ki vse informacije najdejo na spletu, ko niti ne moreš več vedeti, kaj drži in kaj ne (no, kakšne stvari so tudi na prvi pogled logične in povsem nemogoče, pa jih ljudje vzamejo za svete). Beri, investiraj v trenerja, investiraj vase. Vprašaj strokovnjake in prosi za pomoč. Naredi DNK analizo, da vidiš, kakšne genetske predizpozicije imaš in čemu se moraš izogibati. Investicija vase je najboljša investicija – to si zapomni, ne objav, da je tek prepovedan za hujšanje (naprimer). In ne kaznuj svojega telesa. Miganje je privilegij, zabavno je in sproščujoče. Življenje je prekratko, da bi ga zapravljali s štetjem kalorij in odrekanjem, verjemi, da je pot do lepega in zdravega telesa lahko zelo osvobajajoča, terapevtska in veliko te nauči o sebi. Zato pa govorimo o „preobrazbi“ – vse se začne v glavi.

V Medicohealth Gym-u smo zbrali najboljše strokovnjake – osebne trenerje, kineziologe, fizioterapevte, nutricioniste, genetike in celo psihologe, ki med seboj delijo znanje in se dopolnjujejo.

Naša odgovornost je, da dosežeš svoj cilj in to poslanstvo jemljemo zelo resno.

~ Anja Mušič

Delite to vsebino: