Businesswoman with intense stress and painful headache. Woman in job problems.

STRES IN TELESNA AKTIVNOST

Stres je odziv našega telesa na različne dražljaje iz okolja. Del našega odziva je gensko pogojen, del pa se ga priučimo ob različnih življenjskih situacijah. Odziv na stres ima lahko telesne, psihične ali vedenjske posledice.
Razlikujemo pa med dobrim in slabim stresom. In sicer kadar doživljamo spremembe kot izziv, je stres lahko pozitiven. Ravno prav stresa naše telo celo potrebuje, saj spodbudi ustvarjalnost,

prevelik stres pa je zelo škodljiv, ker poruši telesno in psihično ravnotežje ter privede do različnih bolezni, kot so;

• prebavne motnje: zaprtost, izguba teka, pretirana ješčnost, zgaga,

• motnje srca in ožilja: visok krvni tlak, motnje srčnega utripa;

• motnje imunskega sistema, sladkorna bolezen, alergije;

• motnje mišičnega sistema: mišični krči, bolečine v vratu in hrbtenici

• duševne motnje: zloraba psihoaktivnih snovi in posledična odvisnost, anksiozne

motnje in depresija.

 

VPLIV AKTIVNOSTI NA STRES
Zato je pri odpravljanju stresa izredno pomembna redna telesna aktivnost, saj zagotavlja, da imajo škodljivi vplivi stresa manjši učinek na zdravje.Telesna aktivnost vpliva neposredno na stres, ker zreducira stresne hormone in stimulira nastajanje endorfinov v telesu.
Lahko je to tek, sprehod, kolesarjenje, vsakršna telesna aktivnost znatno pripomore k boljšemu počutju in pomaga nam doseči sprostitev po napornem dnevu in izboljša splošno počutje, izberimo pa sebi primerno telesno dejavnost.

 

Vsi vemo, da se tekači počutijo tako dobre, ker se jim v telesu sprošča hormon dopamin, ki pa poskrbi ne le za veselje, ampak tudi za boljše počutje in telo nima potrebe po velikih količinah hrane, predvsem ne po ‘tolažilni’, nezdravi hrani. Tudi kadilci so se lažje odrekli cigaretam, če so se začeli redno gibati, saj so tako lažje premagali krizo. Poleg vsega pa telesna aktivnost pripomore k boljšim gibalnim sposobnostim, izboljšanju samopodobe, spomina, povečanju samozavesti…vse to pa vsekakor vpliva na lažje premagovanje vsakodnevnih izzivov in izboljšanju kvalitete življenja…
Zato ne odlašaj in začni se gibati.

~ Aleksander Ferlic

Delite to vsebino: