IMG_20190829_082738_104

Trening je nagrada in ne kazen

Nekaj let nazaj, ko sem še sama hodila na ure Spinninga k eni super inštruktorici, se mi je najbolj vtisnil v spomin njen stavek: „Trening je nagrada!“. In res, vsakič znova sem pomislila: „res je, lahko smo hvaležni, da lahko migamo, da imamo zdravi in funkcionalni roki ter obe nogi, da naše srce neumorno bije brez prestanka, pljuča predihavajo zrak, jetra, ledvice, itd. opravljajo svojo funkcijo brez pritoževanja, pa čeprav nismo vedno najbolj nežni do njih. Do svojega telesa imamo ponavadi slabši odnos kot do svojega avtomobila – še vedno pa pričakujemo, da bo vse delovalo brezhibno, tudi brez tehničnih pregledov, servisov ali že osnovne nege. Dokler ni nič narobe, se ne zavemo, koliko je to vredno in kako hvaležni smo lahko… In kakšen privilegij je to. Prav tako nikoli ne pomislimo, kaj vse bi dal nekdo, ki se ne more več neomejeno gibati, da bi lahko migal, tekel, skakal. Zato – bodi hvaležen in uživaj v vsakem koraku in v vsaki vadbi.

Večina ljudi pa hodi sedaj na trening oz. vadbe zato, da kaznujejo sami sebe – bodisi zaradi polovice tortice preveč, prekrokanega vikenda, premalo gibanja na splošno, in še in še. In če te trening ne ubije, če „švic“ ne teče s tebe v potokih in, če nimaš „muskl fibra“ še dva dni, trening ni bil v redu. In bolj, kot trpiš, bolj je učinkovito. Zakaj? Zato, ker „tista“ na instagramu ima pa 2 otroka, ki se vzgajata sama, super službo, popolno izklesano in fit telo brez grama maščobe, super avto, super moža, ki si kuha in pere sam, ona pa ima še vedno čas za trening in seveda popoln make up v vsakem trenutku. In „tista druga“, ima poleg vsega tega, čas še za peko in pripravo vseh vrst božanskih jedi, fotkanje in vse te kičasto srečne nasmeške. In vsi, ki jim slediš, „furajo“ super čudežno dieto – to je zagotovo recept za srečno, fit in zdravo življenje. In to, da se počutiš grdo in zavaljeno, je zagotovo najboljša motivacija.

Trenerji, inštruktorji, prehranski svetovalci (vsaj tisti, ki vedo, kaj počnejo), se trudijo, da začutiš veselje do gibanja, v vadbi uživaš, z veseljem vključiš zdravo prehrano v svoj jedilnik, ker si želiš zase in za svoje telo najboljše – zakaj se potem kaznujemo? Trening, gibanje je res nagrada in privilegij. In samo od tebe je odvisno, ali ga tako doživiš, ali pa „umiraš“ na treningih še naprej, saj je tista slika na instagramu in vsi lajki, zagotovo več vredna kot pa to, da uživaš v miganju, spoznavaš svoje telo, tečeš namesto terapije in povrh vsega še spoznaš nove prijatelje.

Trening je nagrada in ne kazen in bodi hvaležen za vse možnosti, ki jih imaš, saj bi nekdo dal vse na svetu, da bi bil na tvojem mestu. Skači, pleši, teci in migaj, dokler ne bo v tebi niti kančka negativne energije več. Kajti ne samo nagrada, trening je zdravilo.

~Anja Mušič

Delite to vsebino:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email