vakumska terapija

Vakumska terapija in njene prednosti

Ena najstarejših terapij, ki se je uporabljala že v tradicionalni medicini v starem Egiptu, na Kitajskem in drugod na Bližnjem vzhodu, se imenuje vakumska terapija. 

Izvaja se s silikonskimi ali steklenimi skodelicami imenovanimi ventuze. Ventuze različnih velikosti se v terapiji vakumsko pritrdijo na določen del telesa, kjer je prisotna bolečina. Ventuze pustimo na določenem mestu 5 do 10 minut ali pa jih vlečemo po koži.

Zaradi podtlaka, ki se ustvari v ventuzi, se koža potegne navzgor, stran od mišičnega tkiva. Na ta način se pospeši pretok krvi v tkivu, poveča se gibljivost, zmanjša se bolečina in tkivo se hitreje celi. Istočasno se na ta način pospeši dotok hranil in kisika v tkiva (tako v mišice kot v kožo).  Pomemben učinek pa je v tem, da se zlepljena tkiva in trdovratni mišični vozli zmehčajo, izboljša se elastičnost tkiva ter se ponovno vzpostavi funkcija mišice. 

Ne smemo pozabiti omeniti tudi prednosti na izboljšanje videza pomarančne kože ali t.i.  celulita, saj vakumska terapija pomaga, da se odpadne snovi, ki jih z ventuzami izločijo celice v limfo, hitreje in bolj učinkovito izločijo iz telesa. Tako je koža bolj gladka in napeta, vezivno tkivo pa postaja vedno bolj čvrsto.

Vakumska terapija torej nima le terapevtskih temveč tudi lepotilni učinek.

Naročite se na diagnostični pregled na www.rehab.si, kjer vas čakajo najboljši fizioterapevti in maserji. 

 

Delite to vsebino: