Indoor cycling

Indoor cycling (spinning) je kardiovaskularni trening na stacionarnem kolesu, intenzivnost je prilagojena vsakemu posamezniku. Treningi se izvajajo v 5 različnih območjih z namenom stalnega napredka, simulirajo naravne kolesarske razmere in omogočajo posamezniku optimalno načrtovanje. Profesionalno usposobljeni inštruktor vas bo skozi noro zabaven in motivacijski trening popeljal skozi klance, ravnine, pospeševanja, intervale, vse do želenih rezultatov. S pomočjo video projekcije se boste počutili kot da vozite po obalah Španije, grizete klance v Italijanskih Dolomitih ali pa da ste del zmagovalne ekipe na Tour de France.

Spinning Ljubljana

Spinning

Indoor cycling (spinning) ima zelo bogato zgodovino, prvo spinner kolo je namreč že leta 1986 izumil kalifornijski ultramaratonski kolesar za potrebe svojega treninga za pripravo na najzahtevnejšo kolesarsko tekmo, Race Across America (raam), na kateri je zmagoval tudi naš pokojni kolesar Jure Robič. Nov način vadbe se je hitro razširil po vsem svetu in danes indoor cycling vadijo v več kot 30.000 centrih v več kot 80 državah sveta, pod vodstvom več kot milijona inštruktorjev. Ti se izobražujejo na podlagi raziskav, ki jih opravljajo svetovno priznani strokovnjaki, zdravniki in trenerji.

Izvajamo jo v petih energijskih območjih, odvisno od intenzivnosti, ki jo merimo z odstotki maksimalnega srčnega utripa:

• Od 50- do 65-odstotna obremenitev srca: območje RECOVERY – neintenzivna vadba, name-njena regeneraciji in aktivnemu počitku.
• Od 65- do 75-odstotna obremenitev srca: območje ENDURANCE – poudarek je na aerobnem treningu, izgorevanju maščob in mentalni pripravi posameznika; vaje, ki jih izvajamo, so ravnina, tek in skoki.
• Od 75- do 85-odstotna obremenitev srca: območje STRENGHT – poudarek je na treningu moči, pridobivanju vzdržljivosti, izgorevanju maščob; gre za mešanico aerobnega in anaerobnega tre-ninga, po ogrevanju izvajamo klanec sede in stoje, tek z obremenitvijo, skoke v klanec.
• Od 65- do 92-odstotna obremenitev srca: območje INTERVAL – trening, ki ima največji razpon intenzivnosti; to je aerobno-anaerobna vadba, ki poudarja izgorevanje maščob, razvijanje laktatne tolerance, razvoj moči in hitrosti ter izboljšuje frekvenco in ritem, izvajamo pa vse vaje.
• Od 80- do 92-odstotna obremenitev srca: območje RACE DAY – trening tekma, ki ga uporabljamo kot test pripravljenosti; izjemno intenziven trening, s katerim vadeči preverijo svoj napredek.

Osnovna oprema so primerna oblačila, športni copati s trdim podplatom in merilnik srčnega utripa. Toplo priporočamo uporabo dobro podloženih kolesarskih hlač. Med vadbo morate spiti dovolj tekočine, vsaj 7,5 dl – za tiste, ki želijo shujšati, je primerna voda, za ostale, posebno če so tudi sicer bolj aktivni, pa bolj priporočamo energetsko pijačo. Zagotovljeno pa boste potrebovali brisačo.

Indoor cycling (spinning) priporočamo tako začetnikom kot tudi vrhunskim športnikom, moškim in ženskam, ne glede na starost ali fizično pripravljenost. Gre namreč za vadbo, ki jo lahko maksimalno prilagodimo posamezniku. Vsak vadeči si po navodilih inštruktorja sam sproti nastavlja obremenitev obračanja pedalov na kolesu, odvisno od zmogljivosti in počutja.
Posebno ga priporočamo naslednjim skupinam:
• vsem, ki želijo shujšati: ker je obremenitev na sklepe minimalna, v 50 minutah vadbe porabimo več kot 600 kalorij;
• vsem, ki imajo težave s hrbtenico: ker teža telesa ne obremenjuje sklepov in hrbtenice;
• vsem, ki imajo težave s sklepi: tudi po poškodbah kolenskih vezi, saj jim druge vadbe, ki zahtevajo aktivacijo spodnjega dela telesa, ne ustrezajo;
• nosečnicam, saj lahko intenzivnost treninga in položaj na kolesu prilagajajo sebi in svojemu počutju. Kardiolog Herman Falsseti, ameriški strokovnjak za vadbo v času nosečnosti, je v svoji raziskavi ugotovil, da je indoor cycling eden najvarnejših načinov vadbe v času nosečnosti. Vseeno nosečnicam priporočamo, naj se o vadbi posvetujejo z zdravnikom;
• starejšim;
• vrhunskim športnikom (še posebej primeren za kolesarje ter triatlonce pozimi).

Tipi indoor cycling (spinning) treningov:

Dodatno vprašanje

Imate glede vadbe še kako vprašanje?
Pokličite na 041 779 892 ali nam pošljite sporočilo na info@medicohealthgym.si.

Spinning

Druge vodene vadbe

Boot camp PRO (intervalni trening)

60-minutni intervalni trening za dosego maksimalnih rezultatov.

HIITme (HIIT trening)

Tako intenzivno in zabavno, da boste komaj čakali naslednji trening.

Pot do popolnega telesa še nikoli ni bila tako zabavna!

IronMax

Telo kot iz jekla.

Pilates

Tako intenzivno in zabavno, da boste komaj čakali naslednji trening.

Zlata leta

Z zabavo in druženjem do zdravega, pomlajenega telesa