weight-loss-tracy-ca

KAKO SE VRNITI IZ DIETE NA NORMALEN KALORIČNI VNOS?

Verjetno si si že vsaj enkrat v življenju zadal cilj izgubiti nekaj kilogramov in posegel po eni izmed diet…

Mogoče si celo izkusil tudi YO-YO efekt, ki je temu sledil. Do tega pride, ko se oseba loti drastične diete in s tem zelo zniža svoj dnevni kalorični vnos. Seveda, izgubi kilograme saj telo hira (ne izgubi samo maščobe ampak tudi mišice!). Ko doseže “željene” kilograme, pa ugotovi, da za isto telesno težo je potrebno ohranjati enak kalorični vnos ali pa celo začne jesti enako kot pred samo dieto. Niti en niti drug ni pravi način.


In nato vse pade v vodo. Z zelo nizkim kaloričnim vnosom človek nemore dolgoročno funkcionirati. S takojšnjim skokom na visok kalorični vnos pa dobiš vse kilograme nazaj
Ker je sedaj metabolizem navajen na majhen kalorični vnos in ne uspe slediti tako veliki spremembi, se kilogramo ponovno nabirajo.
Začni postopoma! In nikoli se ne podat v drastične diete. Ne iti več kot za 500kcal v deficit!!!!!!

Ko dosežeš svoj cilj začni s postopnim zviševanjem kaloričnega vnosa od nekje 50-100 kcal na teden oz. po nekje 10g. Tako se bo tvoj metabolizem iz tedna v teden prilagajal, kar pomeni da boš svojo telesno težo lahko ohranjal.

A ni lepo da lahko jemo enako ali celo več kot prej pa pri tem vzdržujemo manjšo telesno težo?

Večinoma naj bo dvig v kalorijah na račun OH-jev, saj maščob ne želimo dvigniti previsoko, beljakovine pa med dieto ne znižujemo. Zaželjeno jih je celo nekoliko povečati, saj ti pomagajo ohranjati mišično maso kljub ‘stradanju’.

Delite to vsebino: