Športna masaža

Športna masaža je zelo pomembna

Znanstveno je dokazano, da športna masaža zmanjšuje možnost poškodb, pripomore k sproščanju mišic in vpliva na vzdrževanje optimalnega telesnega in duševnega stanja tekmovalnega in rekreativnega športnika. Na kratko bi lahko rekli, da je športna masaža namenjena izboljšanju športne zmogljivosti in preprečevanju poškodb pri ljudeh, ki se profesionalno ali rekreativno ukvarjajo s športom.

V grobem bi lahko glavne cilje športne masaže razdelili na naslednje štiri cilje:

  • sprostiti mišice, 
  • izboljšati gibljivost sklepov, 
  • izboljšati pretok krvi in limfe ter 
  • pomagati pri regeneraciji po treningu, tekmi oz. športni aktivnosti. 

Vrste športne masaže

Ločimo več vrst športne masaže:

a) športna masaža za tekmovalne športnike

Ta vrsta masaže je namenjena tekmovalnim športnikom v vseh stopnjah njihovega udejstvovanja; pri pripravi na trening, v tekmovalnem delu in pa v delu regeneracije oz. okrevanja. Ne glede na to, ali ste poklicni športnik ali pa se s športom ukvarjate rekreacijsko, vam lahko športna masaža pomaga, da se boste s športom ukvarjali še dolgo v zrela leta.

Priporočamo jo tako pred športnimi dogodki kot tudi po športu. V primeru, ko jo izvajamo pred športnim dogodkom je najbolje, da je to tik pred dogodkom, da se prekrvavijo mišice in vezi in se telo ogreje za napore. Da ima športna masaža najboljši regeneracijski učinek pa je najbolj priporočljivo, da se izvede čim prej po dogodku oz. tekmi.

Športna masaža

b) športna masaža za aktivne ljudi

Da bi uživali v športni masaži pa ni potrebno, da ste olimpijski tekmovalec. Že če ste rekreativni športnik in ste aktivni zato, da ostajate fit, ohranjate mišično maso in gostoto kosti ali lajšate s športom simptome stresa, bo športna masaža na vaše telo imela ogromno koristnih učinkov. 

Tudi v tem primeru vam bo športna masaža pomagala pri odpravljanju bolečin in zakrčenosti mišic. Športna masaža lahko vključuje reztezanje napetih mišic, stimulacijo neaktivnih mišic ter ostale postopke masaže, ki vam bodo pomagali, da ohranite aktiven življenski slog brez poškodb.

c) športna masaža kot del življenjskega sloga za zdravje

Športna masaža pa ni primerna le za športnike, temveč jo lahko koristijo tudi osebe, ki se ukvarjajo s fizičnimi deli ali imajo večinoma sedeče delo, saj jim lahko pomaga pri sprostitvi napetih mišic in izboljšanju gibljivosti telesa.

Kako poteka športna masaža?

Pred masažo vas bo maser vprašal o vaših telesnih aktivnostih in težavah oz. simptomih, ki jih imate. Za razliko od sprostitvenih masaž, kjer se masira celotno telo, je športna masaža osredotočena na problematična področja, kjer čutite bolečino oz. zatezanje. 

Med masažo bo maser uporabljal različne masažne tehnike in stopnje pritiska, da se doseže olajšanje in popusti bolečina. Masaža torej lahko vključuje različne tehnike, kot so glajenje, gnetenje, drgnjenje in stresanje mišic. Masaža se lahko izvaja s pomočjo olja ali mazila, ki omogoča dobro glajenje.

Običajno boste naslednji dan po športni masaži čutili rahlo bolečino v mišicah. Ne glede na bolečino lahko nadaljujete s svojo športno aktivnostjo. 

Trajanje športne masaže je odvisno od potreb posameznika. Običajno traja od 30 do 60 minut, lahko pa tudi do 90 minut.

Kateri so pozitivni učinki športne masaže?

Eden izmed glavnih pozitivnih učinkov, ki jih ima športna masaža je zmanjšanje bolečin v mišicah in sklepih. Napete mišice se sprostijo in izboljša se gibljivost sklepov, ki postanejo bolj gibljivi.

Drugi, prav tako pomemben učinek pa je izboljšanje pretoka krvi in limfe, saj masaža spodbuja cirkulacijo in s tem pomaga, da hranilne snovi in voda hitreje dosežejo mišice in ostala tkiva. 

Športna masaža

Katera so tri ključna načela športne masaže?

Ta načela so bistvenega pomena za razumevanje športne masaže, ki jih uporabi maser pri športniku v danem trenutku. Imenovali bi jih lahko kdaj, kaj, zakaj ali z drugimi besedami čas, tehnika, namen.

Čas se nanaša na to, kdaj se masaža izvaja. Lahko je to pred tekmovanjem ali po dogodku ali po njem, ko se dela rehabilitacija. Določitev pravega oz. najbolj primernega časa je pomembna zato, da ima oseba od masaže res največ koristi. 

Drugo načelo je načelo tehnike in pomeni to, da izberemo pravi način masaže oz. kombinacijo načinov masaže v danem trenutku. Tukaj lahko izberemo različne tehnike vključno s tapkanjem, gnetenjem, tresenjem, stiskanjem, pritiskanjem in ostalimi tehnikami, ki pomagajo povečati obseg gibanja.

Tretje načelo je načelo namena in vključuje razloge za uporabo športne masaže. Lahko gre za pomoč pri okrevanju, lahko pa je namen izboljšati krvni obtok, povečati ali ohraniti obseg gibanja ali katerikoli drug namen, omenjen v tem članku.

Naloga športnega maserja je, da prepozna situacijo in določi pravilne masažne tehnike ter tako izvede učinkovito športno masažo.

Naročite se na športno masažo na www.rehab.si in poskrbite za vaše telo.

 

Delite to vsebino: